VEGA-LIFE - Lifestyle, Fashion & More

De geschiedenis van VEGA-LIFE

VEGA-LIFE is in januari 1998 opgericht door Alex Blanker. Bij de start was het een postorderbedrijf, dat vanuit de slaapkamer gerund werd. In eerste instantie bestond het assortiment uit een beperkt aantal modellen schoenen en riemen van Vegetarian Shoes en Ethical Wares. In 1998 was het voor een klein bedrijf als VEGA-LIFE nog niet mogelijk een .nl website vast te leggen. Onze eerste website kwam dan ook online op vega-life.com. Al gauw werd de website opgevolgd door een eerste webshop.

Die eerste webshop gaf nog best veel werk. De bestellingen kwamen per e-mail binnen en moesten overgetypt worden in de klantendatabase.

De wens voor een echte winkel was er al vroeg. Rond 2000/2001 was er een soort pop-up store in een kantoor in het centrum van Gouda. Alleen geopend op zaterdag. Hier kwam toen nog niet voldoende publiek op af. Dus dat heeft niet zo lang geduurd.

Omdat VEGA-LIFE steeds verder groeide, werd in Zoetermeer een garagebox aangekocht waar vanaf dat moment alle voorraad werd opgeslagen en waarvandaan de pakketten verstuurd werden. Ook werden klanten daar incidenteel ontvangen. Eén keer zelfs een hele groep vegadaters.

Vanaf 2006 werd de wens voor een winkel steeds groter. Er is een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en mogelijke vestigingsplaatsen. Utrecht was bijvoorbeeld lekker centraal, Zoetermeer was voor Alex wel handig, maar al gauw werd duidelijk dat een winkel maar op één plek neergezet kon worden: Amsterdam. Vanaf dat moment was de focus vooral op Amsterdam gericht. Er is zelfs een winkelpand bezocht, maar de tijd was er nog niet rijp voor.

OpeningIn 2008 kwam Mirjam bij VEGA-LIFE als bedrijfsleidster en werd een winkelpand op de Blauwburgwal gehuurd. Na een maand klussen werd de winkel op Wereld Veganismedag, 1 november, geopend door Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

Vanaf dat moment runde Mirjam de winkel en zorgde dat de bestellingen uit de webshop naar de klanten gestuurd werden. Alex hield zich bezig met de administratie en de contacten met de leveranciers. Op zaterdag stonden ze samen in de winkel.

Na drie jaar op de Blauwburgwal gevestigd te zijn, kwam er een pand vrij op Singel 110, een mooie lichte winkel, op de hoek met de Blauwburgwal. Dit was een mooie kans voor ons. In iets meer dan een maand is het nieuwe pand verbouwd en ingericht, waarna we met veel hulp in één dag verhuisd zijn.

Het nieuwe pand bevalt ontzettend goed. Op 1 november 2013 hebben we zelfs de Vegan Award voor Beste Vegan Friendly (web)winkel 2013 ontvangen.