VEGA-LIFE - Lifestyle, Fashion & More

Veganisme in de praktijk

Veganisme is volgens Wikipedia: 'een levenswijze waarbij gestreefd wordt naar het vermijden van alle dierlijke producten'. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) bevordert het veganisme en is pleitbezorger van een (vegan) veganistische levensstijl. Veel veganisten (vegans) in Nederland zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Volgens schattingen zijn er een 20.000 tot 30.000 veganisten in Nederland waaronder steeds meer jongeren. Het veganisme in Nederland is dan ook sterk in opkomst. En steeds meer vegetariërs worden veganist.

In de praktijk komt veganisme erop neer dat er door een veganist geen dierlijke producten gebruikt worden zoals vlees, vis, eieren, kaas, wol, leer en honing. Echter in veel zogenaamde veganistische producten zitten verborgen dierlijke producten zodat veganisme in de praktijk niet altijd eenvoudig blijkt te zijn. Gelukkig is er een Vegan keurmerk dat garandeert dat producten 100 % veganistisch zijn. Het Vegan keurmerk wordt uitgegeven door The Vegan Society. Het is een beschermd keurmerk en ondertussen zijn er duizenden veganistische producten over de hele wereld als vegan product geregistreerd. En dat maakt het wat eenvoudiger om veganist te worden.
Voor Nederland houdt de NVV zich bezig met dit vegan keurmerk.

Veganisme en valkuilen

Ondanks het veganistisch (Vegan) keurmerk is het niet altijd eenvoudig om 100 % veganistisch te leven. Zo bevatten veel producten verborgen dierlijke ingrediënten die je niet terugvindt op de verpakking of niet herkent als dierlijk product.

Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen, afwasmiddelen, babyvoeding, cosmetica, snoepgoed, kant en klare maaltijden, soepen, bouillon, brood, koek en vele andere producten.
Met name gelatine is nooit veganistisch evenals bepaalde E nummers. Informatie is beschikbaar bij de NVV. Er zijn dus volop veganistische valkuilen. Als veganist leer je echter snel de weg binnen het grote aanbod veganistische (100 % plantaardige) producten.

Leer en dierenleed.

Voor veel vegetariërs en veganisten betekent vlees en vis dierenleed. Veel vegetariërs en veganisten eten vanuit het oogpunt van dierenleed, gezondheid, ethiek of derde wereld problematiek geen vlees of vis.
De productie van vlees kent ook veel bijproducten, denk hierbij aan leer, vetten en gelatine. Bij een vegan (veganistische) lifestyle maak je dus geen gebruik van deze bijproducten.

Nog veel vegetariërs dragen leren schoenen. De meesten proberen wel het gebruik van gelatine (gemalen botten van dieren) te vermijden. De aanwezigheid van gelatine staat wel op de verpakking van een bepaald product en kan dus met wat oplettendheid vermeden worden. Gelatine hoeft dus geen valkuil voor een veganist te zijn.
Veganisten proberen 100 % plantaardig te leven en dragen dus normaal gesproken geen leren schoenen of andere leren producten.

Bij Vega-Life kan je veganistische schoenen, tassen, riemen en portemonnees kopen. Ze zijn duurzaam geproduceerd, hebben de kwaliteit van leer en zijn zonder dierenleed geproduceerd.
Zo proberen wij van een bijdrage te leveren aan veganisme in de praktijk en aan een betere wereld.

Veganistische cosmetica

In veel cosmetica zitten dierlijke ingrediënten. Vaak afvalproducten van de verwerking van vlees.
Gelukkig is er een groot aanbod veganistische en zelfs biologische cosmetica op de markt. Vega-Life verkoopt een groot aanbod veganistische cosmetica zoals shampoo, zeep en deodorant. Het gaat hier dus om 100% plantaardige cosmetica! Plantaardige cosmetica zonder dierenleed.

Vegan Frienly restaurants

Als je uit eten gaat en zoekt naar een restaurant of andere eetgelegenheid waar ze veganistische gerechten aanbieden, zal je ontdekken dat veganistische restaurants zeer dun gezaaid zijn en weinig restaurants 100% veganistische maaltijden aanbieden.

Gelukkig zijn er restaurants en andere eetgelegenheden die wel veganistische menu’s op de kaart hebben staan of bepaalde maaltijden veganistisch kunnen maken. En er zijn ook restaurants en cateraars die van veganistische maaltijden een culinair hoogstandje maken.

Restaurants en cateraars met de sticker Vegan Friendly maken werk van veganistische maaltijden.
Je vindt een overzicht hiervan op de website van de NVV.
Op de Happycow website vind je over de hele wereld restaurants die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. In onze (web)winkel kan je trouwens ook een Vegan passport krijgen, waarmee je in bijna alle talen duidelijk kan maken dat je veganist bent.

Tip:  Combineer een bezoek aan de Vega-Life winkel aan de Nieuwe Hoogstraat 3a te Amsterdam eens met een bezoek aan de Veganistische supermarkt Vegabond (Leliegracht 16, 1015 DE Amsterdam). Bij Vegabond vind je een uitgebreid assortiment vegan levensmiddelen en specifieke veganistische producten die je nergens anders kan krijgen. Je kunt er ook terecht voor een heerlijk broodje, Cupcake, Fair Trade koffie of thee. Ben je uitgeshopt, dan kan je je dag afronden bij restaurant De Bolhoed (Prinsengracht 60, 1015 DX  Amsterdam). Je kunt bij De Bolhoed heerlijk veganistisch eten en ze hebben ongelooflijk lekker veganistisch gebak. Je loopt binnen 10 minuten van Vega-Life naar restaurant De Bolhoed! Eén van de betere veganistische/vegetarische restaurants in Amsterdam.

Winkel en webwinkel van Vega-Life

Vega-Life wil veganisme en duurzaam consumeren graag op een positieve manier bevorderen en biedt bewuste consumenten zoals vegetariërs en veganisten een groot aanbod veganistische producten, lifestyle producten, fair trade producten, eco producten  en overige duurzame producten aan. Denk hierbij aan schoenen, tassen, riemen, kleding, cosmetica, snoepgoed, diervoeding en vegetarische en veganistische kookboeken.

Deze vegan producten zijn te koop in onze winkel in Amsterdam en via onze webwinkel.  Zo maken wij veganistische en duurzame producten eenvoudig bereikbaar voor iedereen.

Een dagje vega shoppen in Amsterdam is gezellig en ontspannend.

Als veganist of vegetariër kun je je veganistische, fair trade en duurzame life style producten gewoon online bij Vega-Life bestellen. Dat dagje fair trade shoppen in Amsterdam komt dan wel een keer.

Veganisme in de praktijk is zo heel praktisch.